Support

Support

Verantwoord energieverbruik, beheersbare kosten en een comfortabel binneklimaat....

Lees meer 

Expertise

Expertise

Met regeltechniek als belangrijkste pijler zijn wij gespecialiseerd in het oplossen van.....

Lees meer 

Winterse kou geeft droge lucht

 

In de winter is er vaak een droge lucht. We merken dat aan droge ogen en mond. Op kantoor of school merken we dat het meest. Ook lijkt het soms wel of we elektrisch zijn geladen.

Het vreemde is dat als je buiten bent in de kou je daar eigenlijk niet zo veel last van hebt.

 

Hoe komt het binnen zo droog?

Koude lucht kan niet zoveel water bevatten, bijv. 1 gram water per m3 lucht. Als je ventileert dan komt er koude lucht naar binnen en die koude lucht wordt verwarmd tot kamertemperatuur.  Om je behaaglijk te voelen moet die opgewarmde lucht per mcirca 5 gram water bevatten.

We meten dat af aan de relatieve vochtigheid. Die wil een mens niet te laag maar ook niet te hoog hebben. 15% vinden we te laag en 75% al gauw te hoog. Wettelijke regels op dit gebied zijn er niet want dit is zo in de natuur bepaald. De ARBO wet doet alleen voor de werkomgeving hiervoor alleen aanbevelingen.

 

 Waarom thuis minder last dan op kantoor of op school?

Thuis zijn we met  minder mensen bij elkaar en bepalen we zelf hoeveel er wordt geventileerd. We koken, doen de was, douchen, houden planten in de kamer, dweilen de vloer en ga zo maar door. Kortom; we ventileren minder maar produceren meer vocht. Daarom voelt dat 's winters beter.

Op kantoor bepaald de ARBO hoeveel er geventileerd moet worden. De Arbo kijkt daarbij naar de kwaliteit van de lucht, met name het gehalte CO2. Ook mag er geen  tocht zijn. Volgens de ARBO-norm moeten we per persoon circa 35m3 per uur lucht verversen. Als je dan voor een persoon de vochtigheid in de lucht van 1 naar 5 gram wilt brengen heb je dus 35 x 4 gram is 140 gram water nodig per uur. Zit je met 15 man op kantoor dan moet je ruim 2 emmers water per dag verdampen. 

Bakje met water aan de radiator? Doe maar niet. Zo'n beetje vocht helpt niet echt maar geeft wel vieze lucht.

 

Droge lucht vochtig maken? 

Technisch kan dat door het verdampen of vernevelen van water.

Het verdampen van water kost echter veel energie en dat vinden we in deze "groene tijd" niet verantwoord. Bij het vernevelen van water is er het risico voor besmetting met de Legionella bactierie. Voor zwakke mensen kan een besmetting dodelijk zijn.

Omdat in ons zeeklimaat het probleem van droge lucht maar een korte tijd per jaar actueel is wordt het veelal geaccepteerd.

Is er wel oplossing noodzakelijk dan kan dit met -dure- technische voorzieningen

gerealiseerd worden.

  

Meer weten over de vochtigheid in de lucht?  Mollierdiagram vochtige lucht

Expertise + Support = Comfort

Expertise + Support = Comfort

KTD klimaatbeheersing helpt u met het oplossen van uw klimaatproblemen. Dit doen wij door inzet van kennis, ervaring....

Lees meer 

voelbare resultaten